Τελευταίο Τεύχος

 

 

Ουίσκι: τρόποι να το πιεις!

 

 

Το αγαπημένο μας ποτό, έχει τον τρόπο του, από το σερβίρισμα, τη δοκιμή μέχρι την απόλαυση.  Ακολουθήστε τα βήματα και τις προτάσεις και θα το δείτε με άλλη γουλιά…


Της Χρυσούλας Κυριακοπούλου


Μαθήματα σωστής (Ουίσκι) συμπεριφοράς

Σύμφωνα με τους αριθμούς το ουίσκι φιγουράρει εδώ και χρόνια στις πρώτες θέσεις της εγχώριας κατανάλωσης. Εντούτοις, είναι πολύ λίγοι αυτοί που γνωρίζουν τη μυσταγωγία για να το απολαύσουν σωστά και να μυηθούν στον πολύπλοκο κόσμο του. Το ουίσκι δεν είναι μόνο το ποτό του μπουζουκιού και γενικά της διασκέδασης, αλλά είναι ένα ποτό με βάθος, που ξέρει να συντροφεύει σε πολλές περισσότερες παρεΐστικες ή και μοναχικές στιγμές. Επομένως, όταν θέλετε από εδώ και πέρα να το απολαύσετε, κάντε το σωστά ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα:

  • Προετοιμάστε τον ουρανίσκο σας : Πως γίνεται αυτό; Στην πράξη αποφεύγοντας την κατανάλωση έντονων τροφών πριν το ουίσκι. Έχοντας μια καθαρή γευστική παλέτα θα μπορέσετε να εντοπίσετε τα αρώματα και τις γεύσεις του ποτού.
  • Σερβίρετε στο κατάλληλο ποτήρι: Τα ουίσκι έχουν δικό τους ποτήρι είτε το χαρακτηριστικό σκοτσέζικο που στενεύει όσο ανεβαίνει, είτε το γνωστό χαμηλό old fashioned. Αυτά τα ποτήρια βοηθούν την έκφραση των αρωμάτων και των γεύσεων.
  • Προσθέστε λίγο νερό: Στην περίπτωση των πολύπλοκων malts λίγες σταγόνες νερού απελευθερώνουν τα αρώματα και γίνονται αντιληπτά περισσότερα στοιχεία του ποτού.
  • Δοκιμάστε σε τρία στάδια: Ξεκινήστε, επεξεργάζοντας το χρώμα. Συνήθως τα ουίσκι εμφανίζουν μελί και κεχριμπαρένιες αποχρώσεις, βάθους και έντασης που εξαρτώνται από τα χρόνια παλαίωσης στο βαρέλι, αλλά πολύ συχνά και από την ποσότητα του καραμελοχρώματος. Στη συνέχεια μυρίζουμε χωρίς να στροβιλίζουμε το ποτήρι τόσο συχνά, όπως κάνουμε στο κρασί. Ο λόγος είναι ότι εδώ έχουμε υψηλή αλκοόλη, που σαν πτητική θα καλύπτει τα λεπτά αρώματα. Η βεντάλια αρωμάτων στο ουίσκι είναι πολύ μεγάλη και περιλαμβάνει φρούτα, λουλούδια, μπαχαρικά, βότανα, ξηρούς καρπούς και πολλά ακόμα. Στο τέλος γευόμαστε και το μυστικό είναι να κρατήσουμε τη γουλιά μας για λίγα δευτερόλεπτα.

 

Αρχίζει το match: Ουίσκι και παρτενέρ.

 

Η πρώτη αποστολή για το πώς πίνουμε το ουίσκι μόνο του εξετελέσθη! Αυτό όμως που έχει επίσης ενδιαφέρον, είναι με ποιους τρόπους πίνουμε το ουίσκι. Οι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε είναι πάρα πολλοί και τόσο νόστιμοι, που έχουν τη δύναμη να πείσουν ακόμα και αυτούς που δεν είναι οπαδοί του κεχριμπαρένιου ποτού. Διαβάστε μερικούς από τους  καλύτερους και ξεκινήστε και τα δικά σας πειράματα.

Το ουίσκι με άλλα ποτά ή ροφήματα. 

Δοκιμάστε μερικές σταγόνες ουίσκι στον καφέ σας, μια συνήθεια των Ιρλανδών που σίγουρα δεν είναι τυχαία. Αν δεν είστε «πολύ» του καφέ, τότε μπορείτε να παντρέψετε το ουίσκι με κάποιο αναψυκτικό ή καλύτερα να το βάλετε στο shaker με άλλα υλικά. Συνήθως του πάνε γάντι τα bitters, το βερμούτ, το πορτοκάλι και πολλά ακόμα. Το δυνατό του στοιχείο μάλιστα είναι τo old fashioned.

 

Το ουίσκι στο τραπέζι.

Του πάει πάρα πολύ να είναι γευστικός συνοδός και τα βγάζει πέρα με πολλούς συντρόφους. Δημιουργεί ένα πρωτότυπο ζευγάρι με έντονα τυριά, όπως το ροκφόρ, το stilton και η παρμεζάνα. Γίνεται το άλλο μισό σε καπνιστά ψάρια, όπως ο σολομός και η πέστροφα και σερβίρεται κάνοντας γκελ δίπλα σε πιάτα με πάπια, ελάφι και βοδινό Στην περίπτωση των επιδορπίων και εκεί έχει καλές επιδόσεις  με τη σοκολάτα και τα γλυκά με πορτοκάλι ή βανίλια.


 

 

 

 

 

Go to top