Τελευταίο Τεύχος

 

 

 

Weiss: στυλ και πληθωρικότητα!


Hefeweizen, Kristallweizen, Dunkelweizen, Weissbier ή απλά η θολή μπίρα που σερβίρεται στα ψηλά ποτήρια της και με τον τρόπο της μας αποδεικνύει τις δυνατότητες μιας αφρώδη απόλαυσης. Εσείς θα αντισταθείτε;

 

της Όλγας Πάλλη

 


Παρακαλώ σερβιριστείτε…

Μόλις γεμίσουμε το ποτήρι μας με μια Weiss, αμέσως ευωδιάζουν αρώματα. Το μπουκέτο της παράγεται από την αλληλεπίδραση των Αle ζυμών και των μεταλλικών ιχνοστοιχείων του σιταριού. Διακρίνονται κυρίως ανάσες από εξωτικά φρούτα, με βασίλισσα φυσικά την μπανάνα, και ακολουθούν νότες από τσιχλόφουσκα και, στο τελείωμα, πικάντικες και δροσερές νύξεις. Μια σύνθετη αρωματική παλέτα που μας ταξιδεύει σε τροπικούς προορισμούς και μας γυρίζει ευχάριστα στα παιδικά μας χρόνια. Το στόμα της είναι εξίσου γεμάτο και πλούσιο. Στο ποτήρι σχηματίζει ένα υπέροχο λευκό στεφάνι, που διατηρεί τα αρωματικά και τα γευστικά της καλούδια. Ο πληθωρικός αφρός της προκύπτει από το στάδιο bottle conditioned, σύμφωνα με το οποίο προστίθεται μη ζυμωμένη μπίρα στην έτοιμη προτού εμφιαλωθεί. Με αυτό τον τρόπο παράγεται επιπλέον αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα, που δεν μπορεί να διαφύγει· έτσι, σχηματίζεται περισσότερος αφρός και εκλύεται μεγαλύτερη ζωντάνια και φρεσκάδα.

 

Αυτά που πρέπει να ξέρετε για μια Weiss:

- Έχει λιγότερη ποσότητα λυκίσκου και, έτσι, είναι πιο γλυκιά και πιο ευκολόπιοτη.

- Περιέχει πολλές πρωτεΐνες και βιταμίνες, αφού το σιτάρι είναι πιο πλούσιο σε τέτοια στοιχεία από ό,τι το κριθάρι

- Μια Weiss είναι ό,τι πρέπει για μια γυναίκα που κυοφορεί, ώστε να προσλαμβάνει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός της

- Το διοξείδιο που περιέχει παράγεται με φυσικό τρόπο και έτσι αφομοιώνεται πιο εύκολα.

 

Fast forward

Κάνουμε μια γρήγορη επιστροφή στο παρελθόν, για να γνωρίσουμε τον τόπο καταγωγής της αλλά και την πρώτη δημιουργία της. Προορισμός λοιπόν η Βαυαρία του 16ου αιώνα. Τότε, οι περισσότερες μπίρες ήταν σκουρόχρωμες, από το καβουρδισμένο κριθάρι που ήταν πιο εύκολο και κοινό στη χρήση. Τον 19ο αιώνα πρωτοεμφανίστηκε η διάκριση της Weiss και ορίστηκε ως η μπίρα λευκή, μαύρη, κόκκινη ή καστανή που προέρχεται από σιτάρι.

Οι Βαυαροί ζυθοποιοί, που είναι υπεύθυνοι για τα περισσότερα στιλ μπίρας, έφτιαξαν την πρώτη Weiss στα μέσα του 16ου αιώνα στην περιοχή Δάσος της Βαυαρίας, την ίδια στιγμή που η πρώτη βαυαρική Lager εμφανιζόταν κυρίως στο Μόναχο. Σήμερα κάθε γερμανικό ζυθοποιείο παράγει Weiss μπίρα. Για να φτάσει όμως εδώ, στα τετρακόσια χρόνια ιστορίας της, αντιμετώπισε πολλά προβλήματα· ακόμα και στην αποδοχή από τους ίδιους τους δημιουργούς της. Το έτος 1447, νόμος από το Μόναχο απαγόρευσε την παραγωγή της. Το 1520, τέσσερα χρόνια μετά τη θέσπιση του νόμου καθαρότητας, οι δούκες της Wittelsbech παραχώρησαν με ανεβασμένους φόρους τη δυνατότητα παραγωγής και πώλησής της στο Sigismund von Degenberg. Το 1602 ανέλαβε την εκμετάλλευσή της ο δούκας Maximilian Α’ και κάλεσε από το Μόναχο τον ζυθοποιό Siegmund Bettl, o oποίος κατασκεύασε το πρώτο λευκό ζυθοποιείο. Λίγο αργότερα, την περίοδο 1618-1648, τα χρόνια δηλαδή του πολέμου, αποτέλεσε το μοναδικό έσοδο για το καθολικό σώμα και την αύξηση της βαυαρικής στρατιάς. Σύντομα, κάθε χωριό της Βαυαρίας απέκτησε το δικό του λευκό ζυθοποιείο· και τα κέρδη από το μονοπώλιο έφτασαν το ένα τρίτο των συνολικών εσόδων όλου το κράτους. Τον 18ο αιώνα άρχισε η πτώση της· και η άνοδος αντίστοιχα της καστανής Lager. To 1965 ξαφνικά και αναπάντεχα ήρθε πάλι στο προσκήνιο· και μάλιστα στο επίκεντρο των γευστικών προτιμήσεων των καταναλωτών σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ζυθοποιίες της Βαυαρίας ανταποκρίθηκαν άμεσα στην αυξημένη ζήτηση και, έτσι, οροθέτησαν για άλλη μια φορά την κυριαρχία τους στην παραγωγή ποιοτικής, ποικιλιακής και ποσοτικής Weiss. Σήμερα, υπάρχουν πάνω από χίλιες διαφορετικές ετικέτες Weiss στην αγορά της Γερμανίας, οι οποίες αποτελούν το 11,5% της αγοράς μπίρας. Στη Βαυαρία, το ποσοστό αυτό είναι 35%. Το σίγουρο είναι ότι η εξάπλωση της Weiss σε χώρες παραγωγής, αλλά και σε καταναλωτές, εντείνεται μέχρι και τις ημέρες μας. Η θολή μπίρα έχει μαγέψει ένα τεράστιο target group από νεαρές ηλικίες και γυναίκες μέχρι και πιο κλασικούς μπιρόφιλους.

Επιστροφή στο σήμερα

Πώς απολαμβάνουμε μια τέτοια μπίρα: για τη Weiss χρειαζόμαστε ειδικό ποτήρι, ψηλό, λεπτό, με ευρύ στόμιο και με σχηματισμένες καμπύλες. Αυτός ο γυάλινος σχεδιασμός επιτρέπει την ιδανικότερη έκφραση των αρωμάτων και τη σωστότερη διατήρηση του αφρού. Τώρα, στο σερβίρισμα, η Weiss είναι από τις λίγες μπίρες που πρέπει να σερβιριστεί όλο το περιεχόμενο του μπουκαλιού στο ποτήρι. Αρχικά λοιπόν χύνουμε τα τρία τέταρτα με κλίση περίπου 45 μοιρών, αφήνουμε για λίγο την υπόλοιπη μπίρα μέσα στο μπουκάλι, την ανακινούμε σφαιρικά και την προσθέτουμε και αυτή στο ποτήρι. Με αυτό τον τρόπο η μαγιά που έχει συγκεντρωθεί στο κάτω μέρος του μπουκαλιού –και αποτελεί αναπόσπαστο οργανοληπτικό στοιχείο– περνάει στο ποτήρ

Go to top