Τελευταίο Τεύχος

 

 

Μουσεία κρασιού - Ιστορία με… γεύσεις και αρώματα

Μάλλον δεν χρειάζεται να πούμε πολλά (για την ακρίβεια… τίποτα) για την ελληνική παράδοση στην καλλιέργεια του αμπελιού και στη δημιουργία (ακριβώς, δημιουργία) του κρασιού στην Ελλάδα. Χρειάζεται, όμως, να πούμε για την ιστορία τους –και, κυρίως, να τη μάθουμε – όχι για να εκτιμήσουμε κατ’ ανάγκην αυτό που πίνουμε (διότι κατά κανόνα αρκεί από μόνο του), αλλά για να δούμε τον τρόπο, να κατανοήσουμε, να αισθανθούμε όλη αυτή τη διαδικασία. Επιλέγουμε, λοιπόν, τέσσερα ελληνικά μουσεία αφιερωμένα στο αμπέλι και στο κρασί για να αναλάβουν τον ρόλο του ξεναγού μας σ’ αυτήν την πανέμορφη ιστορία. 

 


markou_1.jpg

Αμπελώνες Μάρκου 

Στην Παιανία Αττικής, το 1983 η οικογένεια Μάρκου ίδρυσε μια σύγχρονη οινοποιητική μονάδα, στην οποία σήμερα η τέταρτη γενιά της οικογένειας δημιουργεί στον χώρο του κρασιού συνδυάζοντας τη σύγχρονη εξειδικευμένη γνώση με την οικογενειακή εμπειρία150 χρόνων –φυσικά και με πολλή αγάπη και μεράκι για το κρασί. 

Το 2001 στον χώρο του οινοποιείου δημιουργήθηκε η αίθουσα εκδηλώσεων Αμπελώνες Μάρκου. Πέντε χρόνια μετά, η οικογένεια Μάρκου δημιουργεί αυτό που θεωρεί στολίδι της εταιρείας, το Μουσείο Οίνου, όπου η αρχιτεκτονική αρτιότητα, η αίγλη, αλλά και η ιστορία του κρασιού, που διαχέεται σε κάθε γωνιά του χώρου, είναι τα στοιχεία που το διακρίνουν. 

Το οινοποιείο των Αμπελώνων Μάρκου αξιοποιεί την παραγωγή 100 στρεμμάτων ιδιόκτητου μεσογείτικου αμπελώνα και 100 στρεμμάτων ιδιόκτητου αμπελώνα στη Νεμέα Πελοποννήσου,παραγωγή την οποία ενισχύει και με σταφύλια εκλεκτών αμπελουργών. Οι ποικιλίες σταφυλιού που καλλιεργούνται στους αμπελώνες είναι το Σαββατιανό, το Αγιωργίτικο, ο Ροδίτης, το Μοσχάτο, η Μαλαγουζιά, οι γαλλικές Chardonnay, CabernetSauvignon, Merlot, Syrah και η ιταλική Trebbiano. 

Το οινοποιείο των Αμπελώνων Μάρκου είναι επισκέψιμο και ανοικτό σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν την οινοποιητική διαδικασία από κοντά. Επίσης, διατηρεί κάβα στην οποία διατίθενται τα κρασιά των Αμπελώνων. 

Στο Μουσείο Οίνου πραγματοποιούνται σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές και τελούνται προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, με σκοπό την απόκτηση γνώσεων της ιστορίας του κρασιού, της ελιάς και του σταριού στη χώρα μας. Επίσης, τα παιδιά κατά την περίοδο του τρύγου έχουν τη δυνατότητα να κόψουν σταφύλια από τον γειτονικό ιδιόκτητο αμπελώνα και να τα πατήσουν στην παραδοσιακή στυφηλιά ώστε να έρθουν πιο κοντά στη φύση και την παράδοση. 

 

Info 

Αμπελώνες Μάρκου 

Λεωφ. Πέτσα (πλησίον εξόδου 16 της Αττικής Οδού), Παλλήνη Αττικής 

τηλ.: 210 6037933, 210 6644711 

 

lazaridis_4.jpg

Οινότρια Γη Κώστα Λαζαρίδη 

 

Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη γράφει από το 1992 τη δική του σελίδα στην οινοποιητική ιστορία της χώρας.Το Κτήμα βρίσκεται στην Aδριανή Δράμας, μια περιοχή που, όπως μαρτυρούν οι αρχαιολογικές έρευνες, είχε εμπνεύσει από τους νεολιθικούς χρόνους την τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας. Αυτήν την παράδοση διατηρεί ζωντανή και εμπλουτίζει το KτήμαKώστα Λαζαρίδη, σε μια συνολική επιφάνεια που αγγίζει τα 13.000 τ.μ. και περιλαμβάνει ένα πρότυπο αρχιτεκτονικά οινοποιείο, αποστακτήριο, υπόγειες κάβες παλαίωσης και χώρους υποδοχής. 

Την άνοιξη του 2006, στο Καπανδρίτι Αττικής, δημιουργήθηκε η Οινότρια Γη Κώστα Λαζαρίδη, ένα κτιριακό συγκρότημα 10.500 τ.μ. σε στεγασμένους χώρους με πολλαπλές λειτουργικές δυνατότητες. Το όνομά της είναι εμπνευσμένο από τον Οίνοτρο, γιο Έλληνα βασιλιάπου ίδρυσε αποικία στην Κάτω Ιταλία, όπου και καλλιέργησε την άμπελο και οινοποίησε. 

Στην Οινότρια Γη βρίσκεται και το Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη, ένας χώρος που τιμά την άμπελο και το κρασί. Τα πολυάριθμα εκθέματα και αντικείμενα από τον 17ο αιώνα, που πλαισιώνονται από υπερσύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, παρέχουν σημαντικές γνώσεις τόσο για την ιστορία όσο και για τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, των αποσταγμάτων και του ξιδιού. 

 

Info 

Οινότρια Γη Κώστα Λαζαρίδη 

2ο χλμ ΚαπανδριτίουΚαλάμου, Καπανδρίτι Αττικής 

τηλ.: 22950 52213 

 

koutsoyannopoulos_4.JPG

Οινοποιείο – Μουσείο ΟίνουKoutsoyannopoulos 

Τα αδέλφια Γρηγόριος και Δημήτριος Κουτσογιαννόπουλου, με καταγωγή από τη Λακωνία, έφτασαν το 1870 στη Σαντορίνη, εγκαταστάθηκαν μόνιμα και έστησαν το οινοποιείο τους, δουλεύοντας με τις ιδιαίτερες ποικιλίες της θηραϊκής γης. Έπειτα από 21 χρόνια σκληρής, στον χώρο αυτό ιδρύθηκε και Μουσείο Οίνου,το οποίο έχει μερικές… ιδιαιτερότητες: είναι υπόσκαφο- βρίσκεται 8 μέτρα κάτω από τη γη-έχει σχήμα λαβύρινθου και μήκος 300 μ. Στο Μουσείο παρουσιάζεται η ιστορία του κρασιού και η ζωή του Σαντορινιού αμπελουργού από το 1660. Ο επισκέπτης περιηγείται στον χώρο βλέποντας αναπαραστάσεις της ιστορίας του κρασιού, ενώόλα τα εργαλεία, τα σκεύη και τα μηχανήματα που εκτίθενται είναι αυθεντικά και σπάνια κομμάτια, χάρη στην ιδιαίτερη αξία που τους έχει προσδώσει η πολύχρονη χρήση τους από τις προηγούμενες γενιές της οικογένειας Κουτσογιαννόπουλου. 

Στο τέλος ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει τέσσερα από τα καλύτερα κρασιά που παράγει σήμερα το οινοποιείο, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο γευσιγνωσίας. Να σημειωθεί ότι για την ξενάγηση στο Μουσείο διατίθεται αυτόματη ακουστική ξενάγηση σε 14 γλώσσες και βιβλίο-οδηγός σε 8γλώσσες. 

 

info 

Wine Museum Koutsoyannopoulos 

Βόθωνας, Θήρα 

τηλ.: 22860 31322 

 

gerobassileiou_4.jpg

Κτήμα Γεροβασιλείου 

Το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι δημιούργημα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου,ο οποίος το 1981 ξεκίνησε την αναβίωση των 25 στρεμμάτων οικογενειακού αμπελώνα στην περιοχή Παπαμόλα Επανομής περίπου, 25 χλμ.ΝΑ. της Θεσσαλονίκης. Σε ένα ιδανικό οικοσύστημα φύτευσε κυρίως ελληνικές, αλλά και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών. 

Η ιστορία του Μουσείου Οίνου, όμως, ξεκινά το 1976, όταν ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάδειξη της αμπελοοινικής κληρονομιάς, άρχισε να συλλέγει εργαλεία αμπελουργίας, οινοποίησης, εμφιάλωσης και βαρελοποιίας από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα η συλλογή ανοιχτηριών, που ξεκινά τη δεκαετία του '70, αριθμεί περισσότερα από 2.600 αντικείμενα και τον κατατάσσει σ' έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ανοιχτηριών στον κόσμο!  

Η συλλογή αυτή παρουσιάζεται στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, στην καρδιά του οινοποιείου του Κτήματος, δίπλα στην υπόγεια κάβα παλαίωσης και την αίθουσα γευσιγνωσίας. Τα αποκτήματα του μουσείου με κριτήριο το ρόλο τους απαρτίζουν δύο μεγάλες συλλογές: τη συλλογή ανοιχτηριών, μπουκαλιών, αγγείων και αντικειμένων αρχαίου ελληνικού συμποσίου και τη συλλογή εργαλείων αμπελουργίας, οινοποίησης, βαρελοποιίας και εμφιάλωσης.  

Να σημειωθεί ότι η συλλογή Γεροβασιλείου έχει εμπλουτιστεί τα τελευταία χρόνια με έργα τέχνης σπουδαίων Ελλήνων εικαστικών (Τσόκλης, Βαρώτσος, Κατζουράκης, Παύλου, Γαΐτης) τα οποίαο επισκέπτης συναντά κατά τη διάρκεια της ξενάγησης. 

 

Info 

Κτήμα Γεροβασιλείου 

Επανομή, Θεσσαλονίκη 

τηλ.: 23920 44567 

 


Go to top