Τελευταίο Τεύχος

 

 

Εδώ το κάναμε American Beer…

 H Αμερική πίνει μπίρα· κάτι θα ξέρει και σίγουρα κάτι καλό θα φτιάχνει…

Για του λόγου το αληθές, επιχειρούμε μια μικρή αναδρομή στην ιστορία, στην παραγωγή και στους τύπους. Όλα αυτά για να είμαστε έτοιμοι να δοκιμάσουμε τις αμερικανικές μπίρες που έχουν μετοικίσει στην πόλη μας.

της Όλγας Πάλλη


 Μαθήματα αμερικανικής μπιροϊστορίας

Κάνουμε μια αναστροφή και ξεκινάμε από το σήμερα, όπου ο αριθμός των ζυθοποιείων ξεπερνάει τα 1.500 και των craftbrewers τα 2.800 σε αριθμό. Για να φτάσουμε σε αυτά τα νούμερα, η ιστορία της αμερικανικής ζυθοποιίας διάβηκε από διάφορα στάδια. Το σίγουρο είναι ότι μετράει πάρα –μα πάρα– πολλά χρόνια. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί γνώριζαν την παραγωγή ενός είδους μπίρας από καλαμπόκι πολύ προτού οι Ευρωπαίοι ανακαλύψουν την Αμερική· και επί πολλές δεκαετίες οι περισσότεροι έφτιαχναν μια μικρή ποσότητα στο σπίτι τους. Το σκηνικό μετεβλήθη το 1632, οπότε ολοκληρώθηκε το πρώτο εμπορικό ζυθοποιείο στο Σαν Φρανσίσκο. Οι Αμερικανοί από τότε πήραν πιο σοβαρά την παραγωγή της μπίρας και άρχισαν να ανοίγουν ζυθεστιατόρια και ζυθοπάμπ. Λίγο προτού την ποτοαπαγόρευση μάλιστα λειτούργησαν μεγάλες ζυθοποιίες που συνέχισαν να εργάζονται και αργότερα. Μέσα στη δεκαετία του ’60 και του ’70 οι μπίρες που κυριαρχούσαν ήταν κυρίως ελαφριές. Τη δεκαετία του ’80 άλλαξε και αυτό: οι Γερμανοί μετανάστες, αλλά και ντόπιοι εραστές της μπίρας, σύστησαν τις γεμάτες και πληθωρικές μπίρες και κατέκτησαν την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμη και σήμερα αυτές οι μπίρες βρίσκονται στην κορυφή των μπιρένιων chart και αποτελούν λόγο για να επισκεφτεί κάποιος την Αμερική και τις πολλές χαρακτηριστικές μικροζυθοποιίες.

 

Η μεγαλύτερη αμερικανική ζυθοποιία

Πρόκειται για την Anheuser-Busch με έδρα το Σεντ Λούις και πωλήσεις που ανέρχονται στο 48,5%. Η εταιρεία παράγει μια από τις μπίρες με τη μεγαλύτερη αποδοχή στο κόσμο, την αγαπημένη Budweiser. Εκτός από τις μπίρες, διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα των Ηνωμένων Πολιτειών που αξίζει να τα επισκεφτείς και ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια κατασκευής κουτιών αλουμινίου.

 

Τύπος, στιλ, α λα Αμερικάνο

Στην Αμερική η μπίρα –όπως είπαμε– είναι το πιο δημοφιλές ποτό, με κατανάλωση που αγγίζει το φοβερό ποσοστό 85%. Οι τύποι που παράγονται στις παμπ, στα σπίτια, στις μικροζυθοποιίες είναι πάρα πολλοί. Οι βασικοί είναι: οι χάλκινες AmberAles με νότες καραμέλας, οι DryBeer με ελαφρύ στόμα, οι BrownAles με δυνατή γεύση, οι IndiaPaleAles με κυρίαρχη παρουσία λυκίσκου, οι Light μπίρες, οι οποίες στην Αμερική είναι ξανθιές με λιγότερες θερμίδες, οι Lager, που πολλές φορές –σε αντίθεση με την Αγγλία– είναι σκούρες και γεμάτες, οι PaleAles με δυνατά αρώματα και οι μαύρες Porter και Stout. Ειδική αναφορά πρέπει να κάνουμε στις SteamBeer: είναι οι μπίρες με αμερικανική καταγωγή, που ξεκίνησαν από τη ζυθοποιία AnchorSteam. To όνομά τους προέρχεται από τη χρησιμοποιούμενη ενέργεια, που είναι ο ατμός. Για την παραγωγή τους καταναλώνονται βυθοζύμες που ζυμώνονται όμως σε θερμοκρασίες αφροζυμών. Ως αποτέλεσμα προκύπτουν πολύ ιδιαίτερες μπίρες που συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά των Lager και των Ales.

 

  

 


Go to top