Τελευταίο Τεύχος

 

 

Cointreau: να σας προσφέρουμε ένα λικέρ πορτοκάλι;

 


''Το Cointreau είναι γαλλικό, είναι λικέρ πορτοκάλι, ανήκει στην κατηγορία triple sec και παράγεται με εκχύλιση και απόσταξη. Αυτά λίγο πολύ τα γνωρίζουμε· το ποτό όμως του Λίγηρα έχει πολύ μεγάλη ιστορία, περισσότερα μυστικά και, κυρίως, προσφέρεται για πολλές και απολαυστικές χρήσεις τόσο στο ποτήρι όσο και στην κουζίνα. Εμείς τα είδαμε και τα δοκιμάσαμε από πρώτο χέρι στο σπίτι του, στην Angers. Ελάτε να τα μοιραστούμε και μαζί.''

Της Χρυσούλας Κυριακοπούλου

 


Στο εμβληματικό κάστρο

Στη μικρή αλλά άκρως χαριτωμένη πόλη του Λίγηρα, σύμβολο αποτελεί το chateaux πάνω από τον ποταμό Maine. Στην είσοδό του, χτισμένη τον ένατο αιώνα, μας περίμενε ο νεαρός Alfred Cointreau: η έκτη γενιά που αναλαμβάνει τα ηνία ενός μοντέρνου ποτού με οικογενειακή παράδοση. Στο μεσαιωνικό κάστρο έδιναν χρώμα και ατμόσφαιρα οι πορτοκαλί ομπρέλες που κρατούσαμε, οι οποίες παρέπεμπαν φυσικά στο περήφανο ντόπιο λικέρ. Αυτό όμως που πραγματικά προκάλεσε τις πιο δυνατές εντυπώσεις ήταν το κρυμμένο κλειδί κάτω από τη σκοτεινή αίθουσα με την πιο παλιά και μοναδική έκθεση ταπετσαρίας. Το κλειδί αυτό ανοίγει ένα χώρο απομονωμένο και μυστικό, που φυλάσσει ένα θησαυρό, τη συνταγή του Cointreau και τα πρώτα κλασικά κοκτέιλ, όπως η Μαργαρίτα ή το Cosmopolitan, τα οποία δημιουργήθηκαν με βάση αυτό.

 

Στην αίθουσα

με την 3d παραγωγή

Μετά το κάστρο φυσικά ακολούθησε η επίσκεψη στο μέρος όπου φτιάχνεται εδώ και δεκαετίες το Cointreau. Το αποστακτήριο του Cointreau είναι όπως και η ίδια η φιάλη του: απλό, τετραγωνισμένο, φινετσάτο, αναγνωρίσιμο και κυριολεκτικά ντυμένο με δύο χρώματα, το λευκό και το πορτοκαλί. Οι αίθουσες εναλλάσσονται και, καθώς προχωράς, σε συνοδεύουν οι μυρωδιές από τα γλυκόπικρα πορτοκάλια. Αρχικά μπαίνεις στο μπαρ, όπου δημιουργούνται τα κοκτέιλ και, όσο βαδίζεις –ίσως μάλιστα λίγο ανορθόδοξα– εισβάλλεις πιο πολύ στον κόσμο του Cointreau. Έξω από τις μεγάλες πόρτες, που σε οδηγούν στη διαδικασία παραγωγής, στέκονται δύο γυάλες γεμάτες με τις επιλεγμένες φλούδες. Έτσι ξεκινά το ταξίδι της εκχύλισης και της απόσταξης. Οι άμβυκες, σε αντικριστή παράταξη· από τους πιο όμορφους και καλογυαλισμένους που υπάρχουν στον κόσμο. Το απόσταγμα ρέει, o τόπος μοσχοβολάει και μπροστά σου ξεκινά μια 3d παρουσίαση που σε μεταφέρει εικονικά στους βραστήρες και σου δίνει να καταλάβεις στην πράξη πώς γεννιέται ένα απόσταγμα. Έπειτα από αυτή την εμπειρία, η αμέσως συναρπαστικότερη είναι η αίθουσα δοκιμής. Εκεί, παρέα με την επί τριάντα χρόνια master distiller Bernadette Langlais, γεμίζεις το ποτήρι και ξεκινά η οργανοληπτική επεξεργασία του κρυστάλλινου ποτού. Η όψη του είναι λαμπερή και διάφανη, η μύτη του φινετσάτη και συγχρόνως σύνθετη. Αμέσως ξεχωρίζεις τα φρέσκα αρώματα, το κίτρο, το λεμόνι, το πορτοκάλι, τα μπαχαρικά και τις βοτανικές νότες. Το στόμα είναι λιπαρό, γεμάτο, βελούδινο, ζεστό με μια εκπληκτική ισορροπία ανάμεσα στην πικράδα, στη γλύκα και στην οξύτητα. Η επίγευση είναι ευχάριστη και έχει μεγάλη διάρκεια. Τα γνωρίσματα αυτά οφείλονται στη συνταγή του, η οποία παραμένει ανέπαφη στον χρόνο και συνδυάζει την αρμονία ανάμεσα στις φλούδες των γλυκών και των πικρών πορτοκαλιών και τη χρήση μόνο των καλύτερων φυσικών συστατικών, δηλαδή της καθαρής αλκοόλης, του αποσταγμένου νερού και της ζάχαρης. Μετά τη δοκιμή η επίσκεψη συνεχίζεται με τρεις τελευταίες ενδιαφέρουσες αίθουσες: την ατμοσφαιρική και τη μόνη σκοτεινή, με τα πορτρέτα της οικογένειας Cointreau και τη μνεία της συμβολής κάθε προσωπικότητας στην ιστορία του ξηρού λικέρ, ο τεράστιος διάδρομος με τις αφίσες και όλα τα διαφημιστικά του ποτού, με πρωταγωνιστή τον αρλεκίνο, μέχρι σήμερα την πληθωρική Dita Von Teese και, τέλος, εννοείται, τη μεγάλη και σύγχρονη αίθουσα εμφιάλωσης.

 

Οι τυχερές στιγμές

Το ταξίδι ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Μετά την ξενάγηση ήρθε η ώρα του φαγητού και του ποτού: εκεί δοκιμάσαμε το Cointreau λίγο διαφορετικά. Πρωταγωνιστής σε πιάτα της γαλλικής κουζίνας αλλά και των πιο απολαυστικών κοκτέιλ, φανέρωσε τα βασικά του πλεονεκτήματα: Η οξύτητα και η φρεσκάδα του ταιριάζουν με πολλές σάλτσες και σαλάτες. Τα ζεστά του αρώματα μαρινάρουν εκπληκτικά τα κρέατα και δημιουργούν εξαιρετικά γλυκά. Η αλκοόλη και τα χαμηλά επίπεδα ζάχαρης τον χρίζουν βασιλιά των κοκτέιλ.

 

Go to top