Τελευταίο Τεύχος

 

 

it's tea time...

 


''Οι Λονδρέζοι –όπως και οι λαοί της Ανατολής– έχουν μια ιερή συνήθεια, που δεν είναι άλλη από την απόλαυση του πράσινου ή του μαύρου τσαγιού. Γι’ αυτούς πρόκειται για καθημερινή ιεροτελεστία και στοιχείο κουλτούρας πολλών αιώνων. Σε εμάς επίσης αρέσει το τσάι· και με την προσθήκη της νέας τάσης που ακούει στο όνομα στέβια φαίνεται ότι γίνεται και δική μας αγαπημένη συνήθεια.''

της Βασιλικής Κουτσοβούλου


Στέβια, η ζάχαρη από το παρελθόν γίνεται μόδα στο παρόν

Η στέβια αποτελεί το παραδοσιακό γλυκαντικό των αυτόχθονων Γκουαρανών, είναι πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, αλλά το πλεονέκτημά της είναι ότι δεν έχει ούτε μία θερμίδα. Πιο αναλυτικά: κατάγεται από την Παραγουάη και είναι ένα θαμνώδες φυτό, ενδημικό και συγγενικό με διάφορα βότανα και άνθη, όπως το χαμομήλι, η μαργαρίτα, το χρυσάνθεμο κ.ά. Οι γλυκοζίτες εμπεριέχονται στα φύλλα της και, έτσι, αυτά χρησιμοποιούνται χωρίς καμία χημική προσθήκη. Ειδικότερα, από το πιο εύγεστο τμήμα των φύλλων του φυτού προέρχονται οι γλυκοζίτες στεβιόλης, που είναι διακόσιες φορές γλυκύτεροι από την επιτραπέζια ζάχαρη. Τον Νοέμβριο του 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση των γλυκαντικών ουσιών από το εκχύλισμα των φύλλων του φυτού στέβια (γλυκοζίτες στεβιόλης) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και τώρα γίνεται μόδα η χρήση της στη χώρα μας, στην πραγματικότητα έχει παρουσία ως γλυκαντικό περισσότερα από τετρακόσια χρόνια· και μάλιστα είναι ήδη δημοφιλής σε πάρα πολλές περιοχές ανά τον κόσμο. Εκτός από την προφανή ευεργετική δράση των ανύπαρκτων ή λιγό- τερων θερμίδων σε πολλά γλυκά και ροφήματα, η στέβια διαθέτει και άλλα προτερήματα, πολύ σημαντικά. Φέρει αντιβακτηριδιακές, αντιοξειδωτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Επίσης ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και ευεργετεί το δέρμα.

Καλλιεργείται στη Λατινική Αμερική, όπου και πρωτοεμφανίστηκε· αν και σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγή της εντοπίζεται στις ασιατικές χώρες. Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα αποτελεί τον νούμερο ένα παραγωγό στέβιας στον κόσμο και ακολουθούν η Ιαπωνία και η Κορέα, που σημειώνουν μάλιστα την υψηλότερη αγορά εκχυλισμάτων στέβιας. Γενικά, η στέβια αναπτύσσεται σε υποτροπικά υγρά κλίματα με αμμώδη ή αμμοαργιλώδη εδάφη. Στην Ελλάδα μπορεί να ευδοκιμήσει άνετα και να αντικαταστήσει τις παλαιότερες καπνοπαραγωγούς περιοχές, αφού έτσι κι αλλιώς η διαδικασία παραγωγής της φέρει ομοιότητες με αυτές του καπνού.

Η στέβια στο τσάι

Η χρήση της μπορεί να εξαπλωθεί σε πάρα πολλούς τομείς· από φαγητά, γλυκά, μέχρι όλων των ειδών τα ροφήματα. Ειδικά στο τσάι ταιριάζει πάρα πολύ και σχεδόν έχει αντικαταστήσει την κανονική ζάχαρη. Έχουν δε υπολογίσει ότι 100 γραμμάρια από τη στέβια μπορούν να γλυκάνουν περίπου 180 λίτρα τσάι. Επομένως, από ό,τι καταλαβαίνετε, αρκούν τρεις-τέσσερις σταγόνες στέβιας, για να απολαύσουμε το αγαπημένο μας τσάι, το οποίο επίσης είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία, χωρίς να είναι πικρό και δυσκολόπιοτο. Εκτός από το ζεστό τσάι, όπου μπορούμε να προσθέσουμε στέβια, έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά προτάσεις με παγωμένο τσάι και στέβια.

Παγωμένο τσάι με στέβια

Έρχεται η κατάλληλη εποχή, καθώς μπαίνουμε στην άνοιξη, για ένα παγωμένο τσάι. Τα προϊόντα που κυκλοφορούσαν στην αγορά μέχρι τώρα είχαν υπολογίσιμες θερμίδες· και πολλές φορές η ποσότητά τους αυτή ήταν ανατρεπτική. Με την εμφάνιση της στέβιας, τα σάκχαρα των παγωμένων τσαγιών μειώθηκαν κατά 30% τουλάχιστον.


 

 

Go to top