Τελευταίο Τεύχος

 

 

MoMix,στον παράδεισο της molecular mixology

 


To πρώτο αμιγώς μοριακό κοκτέιλ μπαρ στην πόλη γιορτάζει ήδη τον πρώτο χρόνο δημιουργικότητας και πραγματικά αλλάζει τις συνήθειές μας. Στην μπάρα του δεν συχνάζουν μόνο τα κλασικά κοκτέιλ, αλλά πολλά εντυπωσιακά ποτήρια με πολύχρωμα σφαιρίδια, λαχταριστά ζελέ ή εντυπωσιακούς αφρούς. Ο Άρης Χατζηαντωνίου, συνιδιοκτήτης του ιδιαίτερου μπαρ, είναι ο εμπνευστής της λίστας, η οποία περιλαμβάνει από μαργαρίτα με αφρό αλατιού, μέχρι σφαιροποιημένα σφηνάκια από πάστα καραμέλας, λεμονιού ή passion fruits.

H molecular mixology, όπως είναι ο τυπικός όρος της, είναι η χρήση χημικών ενώσεων για τη μορφοποίηση των υλικών και την ανάδειξη των γεύσεων. Όλο αυτό δεν έχει σίγουρα να κάνει με χημεία: είναι καθαρή φαντασία, που χρειάζεται εξειδίκευση, γνώση στις ειδικές τεχνικές και εννοείται αρκετή τόλμη. Οι βασικές τεχνικές που απαιτούνται είναι η σφαιροποίηση, η ζελοποίηση, η αφροποίηση, η αφυδάτωση, η χρήση αζώτου, το carbonation και ο ξηρός πάγος. Τα μοριακά κοκτέιλ απαιτούν προετοιμασία, χρειάζονται περισσότερο χρόνο στο στήσιμο· αλλά όταν είναι έτοιμα διεγείρουν εκτός από τον ουρανίσκο και την αισθητική μας. Στο MoΜix η ανταπόκριση του κόσμου είναι εντυπωσιακή, χαίρεται και επεξεργάζεται το new version κοκτέιλ του, ενώ μπορεί να συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία του. Οι σερβιτόροι, οι οποίοι είναι όλοι bartenders, εκμαιεύουν από τον πελάτη τις αγαπημένες γεύσεις του και αναδεικνύουν ένα κοκτέιλ ακριβώς στα γούστα του. Εμείς κάναμε το ίδιο, επισκεφτήκαμε το πανέμορφο μπαρ, δηλώσαμε τι μας αρέσει και απολαύσαμε με τα μάτια, την καρδιά και το στομάχι μερικά από τα πιο νόστιμα κοκτέιλ. Οι γιορτές θέλουν λίγο πειραματισμό, όνειρο και τόσο όμορφες και παιχνιδιάρικες εικόνες. Ας γνωρίσουμε και ας γευτούμε τις προτάσεις του Momix.

 

Φωτο: Γιάννης Κελεμένης

της Χρυσούλας Κυριακοπούλου

 


 


 

Go to top