Τελευταίο Τεύχος

 

 

une bière s’ il vous plait

 


''Στη Γαλλία μπορεί το κρασί να είναι βασιλιάς, αλλά μοιράζεται τον θρόνο με μια ευκολόπιοτη αφρώδη πριγκίπισσα: την μπίρα. Οι Γάλλοι μάλιστα λένε ότι, αντί να πιεις ένα μέτριο κρασί, καλύτερα να απολαύσεις μια δροσιστική μπίρα. Συμφωνούμε・ γι’ αυτό ψάξαμε τις καλύτερες μπιρογαλλίδες και voila…''

της Χρυσούλας Κυριακοπούλου


Μπίρα και Γαλλία

Στην Πόλη του Φωτός οι προβολείς πέφτουν στα chateaux, στις μεγάλες Βουργουνδίες και στα διαμάντια του Λίγηρα. Όλος ο κόσμος εκτιμά και σέβεται την ιστο ρία και την ποιότητα των γαλλικών κρασιών. Αν στρέ ψουμε όμως για λίγο τους προβολείς, θα διαπιστώσουμε ότι η οινική χώρα διαθέτει μεγάλη ιστορία και στην μπίρα. Οι ζυθοβραστήρες, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, βράζουν εδώ και αιώνες. Μάλιστα, το κύμα της μικροζυθοποιίας ήδη εξαπλωνόταν σε πολλές γαλλικές περιοχές κατά τη δεκαετία του ’80. Σήμερα υπάρχουν αρκετές ζυθοποιίες, μικρότερες μονάδες και ζυθεστιατόρια, όλα απλωμένα στον γαλλικό χάρτη. Ωστόσο, οι πιο σπουδαίες ζυθομονάδες επικεντρώνονται στην Αλσατία γύρω από το Στρασβούργο και στη Nord-Pas-de-Calais. To πλεονέκτημα των Γάλλων στην παραγωγή μπίρας είναι ότι διαθέτουν αρκετή παραγωγή σε κριθάρι, εξάγουν μεγάλες ποσότητες βύνης και ασχολούνται με την καλλιέργεια διά φορων τύπων λυκίσκου. Με βάση τον γερμανικό νόμο περί καθαρότητας της μπίρας έχουν εξελίξει τη διαδικασία παραγωγής και έχουν εμβαθύνει στην τεχνογνωσία. Για να αντιληφθούμε όμως αυτά στην πράξη, πρέπει να γνωρίσουμε τους διάφορους τύπους και φυσικά τις φιάλες που τους φιλοξενούν.

Τύπος a la France

To μεγαλύτερο ποσοστό από τις αφρώδεις στη Γαλλία ανήκουν στις γνωστές κατηγορίες των γλυκόπιοτων Lager και των πικρών Pilsner. Εν τούτοις συναντάται στον Βορρά ένας βασικός παραδοσιακός τύπος, η μπίρα υψηλής ζύμωσης, biere de garde. Πρόκειται για δυνατές μπίρες με προσωπικότητα, συνήθως ξανθοκίτρινες. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι ξαναζυμώνονται στη φιάλη και έτσι αποκτούν πλούσια αρώματα και γεμάτη γεύση. Είναι από τις λίγες μπίρες που έχουν τη δυνατότητα της παλαίωσης και, μόλις τις ανοίξεις, αναβλύζουν τα φρούτα και η καραμέλα. Εκτός από τις μπίρες επαναζύμωσης, οι Γάλλοι τα καταφέρνουν στις μπίρες με όγκο και σύνθετο μπουκέτο, όπως είναι οι Pale Ale και οι Strong Pale Ale, καθώς και σε μπίρες με υψηλή αλκοόλη, όπως είναι μερικές Special Lager. Συχνά επίσης στη χώρα παράγονται οι Saison ή Seasonal beers, δηλαδή οι εποχικές μπίρες. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι χριστουγεννιάτικες, με έντονο φρούτο, και οι ανοιξιάτικες με ιδιαίτερη φρεσκάδα και δροσιά, με σκοπό να καταναλωθούν το καλοκαίρι.

Οι καλύτερες Γαλλίδες

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν ξανθές, καστανές, κομψές, δυνατές, βελούδινες Γαλλιδούλες που μας προσκαλούν και μας προκαλούν για πολλά εύγεστα sante!


 

 

Go to top